The Correlation Between the Nutritional Condition of Undergraduate Students at Mulawarman University and the Frequency of Fast Food Consumption and Balanced Nutritional Knowledge Level

Annida Sabrina, Siti Khotimah, Hanis Kusumawati Rahayu

Abstract


Background: Nutritional status is an important factor because it relates to intelligence, productivity and creativity so that it can affect the quality of human resources. Research related to nutritional status aimed to determine the relationship between the frequency of eating fast food and nutritional status, and to determine the relationship between the level of knowledge of balanced nutrition and nutritional status. Methods: The research design used an analytic observational research method with a cross sectional observational approach. Statistical analysis was performed using the Chi-Square Test. The study population was students of the undergraduate study program at Medical Faculty, Mulawarman University who were willing and had met the inclusion criteria. In this study, it was found that 168 respondents met the inclusion criteria. Result: The conclusions obtained from the results of this study were: There was no relationship between the frequency of eating fast food and nutritional status with a p-value = 0.379 There was no relationship between the level of balanced nutrition knowledge and nutritional status with a p-value = 0.384. Conclusions: It can be concluded that there is no relationship between the frequency of eating fast food and the level of knowledge of balanced nutrition with nutritional status.


Full Text:

PDF

References


Kanah P. Hubungan Pengetahuan Dan Pola Konsumsi Dengan Status Gizi Pada Mahasiswa Kesehatan. 2020;4(2).

Abdullah A, DAP, MA, & PAR. Gambaran Status Gizi dan Asupan Gizi Remaja Santri Pondok Pesantren Shuffah Hizbullah dan Madrasah Al-Fatah Lampung. Jurnal Gizi Aisyah. 2022;5(1):6–12.

Astuti T DSRM. Survei Konsumsi Pangan Individu dan Keluarga. Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Jakarta II. 2020;

Charina MS, Sagita S, Marthen S, Koamesah J, Rara Woda R. Hubungan Pengetahuan Gizi Dan Pola Konsumsi Dengan Status Gizi Pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas Nusa Cendana. Vol. 23, Hubungan Pengetahuan Gizi Cendana Medical Journal. 2022.

WHO. Health for the World’s Adolescents: A Second Chance in the Second Decade. Geneva, World Health Organization Departemen of Noncommunicable disease surveillance. 2014;

Data Riskesdas Kalimantan Timur 2018.

Laporan Riskesdas Kaltim 2018.

Damayanti. Hubungan Citra Tubuh, Aktivitas Fisik dan Pengetahuan Gizi Seimbang dengan Status Gizi Remaja Putri.

Hatta H. Hubungan Konsumsi Fast Food dengan Status Gizi Siswa di SMP Negeri 1 Limboto Barat Relationship of Fast Food Consumption with Student Nutrition Status At SMP 1 West Limboto. Jurnal Kesehatan Masyarakat. 2019;4(2):41–6.

Khomsan A. Peranan Pangan Dan Gizi Untuk Kualitas Hidup. 2012.

WHO. Nutrition Landscape Information System (NLIS) Country Profile Indicators: Interpretation Guide. 2020.

Salsabilah FZ. Hubungan Konsumsi Fast Food Dengan Status Gizi Pada Remaja Di SMA Negeri 1 Kota Surakarta. 2022.

Marianingrum D. Hubungan Konsumsi Fast Food Dengan Status Gizi Pada Siswa SMP Kartini II Batam Tahun 2019. 2020;10(1):35–43.

Nisa H, FIZ, OF, RT, ARM. Konsumsi Makanan Cepat Saji, Aktivitas Fisik, dan Status Gizi Remaja di Kota Tangerang Selatan. 2021;31(1):63–74.

Saufani IA, DF, HFN. Hubungan Konsumsi Fast Food Dengan Status Gizi Siswa Sekolah Menengah Kejuruan. 2022;9(1).

Putri AA, EM, KR. Hubungan Kebiasaan Konsumsi Fast Food Dengan Status Gizi Pada Remaja Di Masa Pandemi Covid-19. 2022;6(2):109–14.

Putri AY, Studi Kesehatan P, Fakultas M, Dan K. Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Pola Konsumsi Makan Pada Siswa Madrasah Ibtidaiyah Unwanul Huda Di Jakarta Selatan Tahun 2015 Skripsi.

Anggaraeni N, Pangestuti DR, ArubenR. Hubungan Pengetahuan Gizi, Status Gizi, Asupan Kalsium, Magnesium, Vitamin B6 dan Aktivitas Fisik Dengan Sindrom Pramenstruasi (Studi Pada Mahasiswi Peminatan Gizi Kesmas FKM UNDIP Tahun 2017). 2017.

Armadani D, & PBJ. Hubungan antara Konsumsi Fast Food, Aktivitas Fisik, dan Status Gizi (Secara Genetik) dengan Gizi Lebih (Studi pada Siswa Kelas VII, VIII, dan IX di Mts. Budi Dharma, Wonokromo, Surabaya). 2017;766–73.

Rahmih N, ZN, & M. Hubungan Pengetahuan Dan Kebiasaan Konsumsi Western Fast Food Dengan Status Gizi Pada Mahasiswa Universitas Malikussaleh. 2022.

Sinulingga RAS. Hubungan Pengetahuan, Sikap dan Perilaku Kebiasaan Mengonsumsi Makanan Cepat Saji dengan Status Gizi Pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas Sumatera Utara. 2021.

Fatharanni M.O. Hubungan Pengetahuan, Sikap dan Perilaku Mengenai Gizi Seimbang dengan Status Gizi pada Wanita Usia Subur di Kecamatan Terbanggi Besar Kabupaten Lampung Tengah. 2019;9(1).

Ilham D. Hubungan Pengetahuan Gizi Dan Asupan Zat Gizi (Karbohidrat, Protein, Lemak, Zat Besi, Dan Vitamin C) Dengan Status Gizi Mahasiswi Tingkat I Program Studi Gizi di Stikes Perintis Padang Tahun 2019. 2019;2(1):81–92.

Supariasa I. D. N. Penilaian Status Gizi. 2014;




DOI: http://dx.doi.org/10.30872/j.kes.pasmi.kal.v7i2.11107

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Indexing by :

 https://upload.unmul.ac.id/uploads/e2a1Google-Scholar.pnghttps://upload.unmul.ac.id/uploads/e2a1Garuda.pnghttps://upload.unmul.ac.id/uploads/6e88Ios.pnghttps://upload.unmul.ac.id/uploads/6e88Base.pnghttps://upload.unmul.ac.id/uploads/47e9Sinta.png

slot raffi ahmadgacor4dhttps://jurnal.usk.ac.id/lib/pkp/sbobet88/robopragmalapak cheatturbox1000akun pro jepangsensorgacorscatter hitamhttps://eprints.unpak.ac.id/jslot/

slot resmi

data keluaran sgp

slot gacor

Slot Jepang

slot88

Pandawin

https://www.dinkespolman.com/

https://www.davidsmusings.com/

slot gacor

slot gacor

slot thailand

familyhospitals.com

agen judi bola

slot pulsa

sakti55