ANALISIS USAHA KERUPUK SAGU DI TIMBALUN KECAMATAN BUNGUS TELUK KABUNG KOTA PADANG (STUDI KASUS: USAHA KERUPUK SAGU JASO MANDIRI)
Abstract
This study aims to 1) describe the profile of Jaso Mandiri Sago Cracker Business 2) analyze Cost of Goods Sold 3) Analyze Revenue and Profit 4) Analyze Business Feasibility. This study uses a case study method with a purposive sampling technique in Jaso Mandiri Sago Cracker Business. The data used consists of primary and secondary data. Data analysis was carried out descriptively-qualitatively and quantitatively, with a qualitative descriptive analysis approach, Cost of Goods Sold Analysis, revenue and profit analysis, business feasibility analysis using R/C B/C BEP Unit, BEP Price, BEP Revenue. The results of the study indicate that the profile of the Jaso Mandiri Sago Crackers Business is a family business that has been operating for 10 years with a traditional production system. The Cost of Goods Sold of Rp 588.66 per unit indicates a fairly good production cost efficiency. Income analysis shows a total Income of Rp 1.868.852,15 with a net profit of Rp 1.364.853,26 per production period. The R/C ratio of 1.45 indicates that every rupiah invested generates a revenue of Rp 1.45, indicating the business is financially feasible. The B/C ratio of 0.45 indicates a positive net profit. The Break Even Point analysis shows a BEP Unit of 1,186.61 units, a BEP Price of Rp 689.81, and a BEP Revenue of Rp 1,186,608.11. Based on all feasibility indicators, this business is feasible to run.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Ashari, A., & Rohman, A. (2024). Analisis Studi Kelayakan Bisnis Terhadap Krupuk Arjuna di Desa Gunung Rancak di Tinjau Dari Aspek Keuangan. Jurnal Media Akademik (JMA), 2(6), 1–11. https://doi.org/10.62281
Damayanti, R., & Wardhani, S. (2018). Penerapan metode variable costing dalam penentuan harga jual produk pada usaha kecil menengah. Jurnal Akuntansi dan Keuangan, 15(2), 123-135.
Dewi N. S., & Wicaksono, A. 2023. Analisis Perhitungan Harga Pokok Produksi Coklat Klasik di Goo 99 Lippo Plaza Sidoarjo. Measurement Jurnal Akuntansi, 17(2), 166–172. https://doi.org/10.33373/mja.v17i2.5794
Dewi, A. S., & Wulandari, N. (2023). Analisis Pengendalian Biaya Variabel pada Usaha Mikro Kecil Menengah dalam Penetapan Harga Jual. Jurnal Akuntansi dan Keuangan, 12(1), 45–53.
Efdison, Z., & Hendra, H. (2020). Pemetaan Geografi Industri Kecil Di Kabupaten Kerinci Sebagai Dasar Perumusan Kebijakan Pengembangan Umkm Yang Inovatif Dan Berdaya Saing. Jurnal Apresiasi Ekonomi, 8(3), 475–487. https://doi.org/10.31846/ jae.v8i3.317
Febrianti A, Yulianti R 2023. Analisis Perhitungan Harga Pokok Produksi Coklat Klasik di Goo 99 Lippo Plaza Sidoarjo. Measurement Jurnal Akuntansi, 17(2), 166–172. https://doi.org/10.33373/mja.v17i2.5794
Fuad, M. A. Z., Iranawati, F., & Kartikaningsih, H. (2021). Pendampingan Usaha dan Analisis Sensitivitas Usaha Kecil (UKM) Pada Masa Covid-19 di Sentra Kerupuk Ikan Desa Pangkahkulon Gresik. Kumawula: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(3), 396. https://doi.org/10.24198/kumawula.v4i3.34195
Husniar, Sabahannhur, S., & Rasyid, R. (2023). Analisis Nilai Tambah dan Kelayakan Usaha Kerupuk Amplang Ikan (Studi Kasus Usaha Amplang Azzahra, Kota Tarakan, Provinsi Kalimantan Utara). WIRATANI: Jurnal Ilmiah Agribisnis, 6(1), 45–54
Lahu, E., Sari, D. P., & Wulandari, S. (2017). Manajemen Bahan Baku dalam Industri Manufaktur. Jakarta: Penerbit Salemba Empat.
Lestari, S., & Wibowo, A. (2020). Analisis penerapan akuntansi biaya pada usaha kecil dan menengah: Studi kasus sistem produksi berdasarkan pesanan. Jurnal Akuntansi dan Keuangan UKM, 15(2), 78-92.
Marasabessy, S., Hehamahua, H., Kolengsusu, H., & Baszary, C. D. U. (2023). Penguatan UMKM Berbasis Sagu Sebagai Produk Unggulan Daerah di Desa Tulehu Kecamatan Salahutu Kabupaten Maluku Tengah. Jurnal Aplikasi Dan Inovasi Ipteks “Soliditas” (J-SOLID), 6(1), 1–6. https://doi.org/10.31328/js.v6i1.4086
Murod, M., Kusmana, C., Bintoro, M. H., Widiatmaka, & Hilmi, E. (2019). Strategy of sago management sustainability to support food security in Regency of Meranti Islands, Riau Province, Indonesia. AAB Bioflux, 11(1), 1–1. http://www.aab.bioflux.com.ro
Nugroho F. Kurniawan A. Prasetyo E. 2022. Kontribusi tenaga kerja keluarga dan penyusutan alat dalam struktur biaya usaha pangan berbasis rumah tangga di Kabupaten Jember, Jawa Timur. Jurnal Agribisnis dan Koperasi, 11(3), 90–102.
Nurhalimah. (2020). Analisis perhitungan harga pokok penjualan pada usaha kecil dan menengah yang berproduksi berdasarkan pesanan. Jurnal Akuntansi 19 (1) 185-187
Nurhayati, N., & Musrini, S. (2017). Variable costing sebagai alat bantu perencanaan jangka pendek dan penentuan harga. Jurnal Akuntansi Manajemen, 12(3), 78-92.
Saputra, A., & Ramadhani, R. 2022. Analisis Kelayakan Finansial dan Strategi Efisiensi Biaya pada Usaha Mikro. Jurnal Ekonomi dan Bisnis Terapan, 12(1), 45–54.
Sari, D. 2020. Analisis Break Even Point dalam Usaha Kecil Menengah. Jurnal Ekonomi dan Bisnis, 12(1), 45-58.
Shelemo, A. A. 2023. analisis bibliometrik pemanfaatan sagu dalam pengolahan makanan. Nucl. Phys., 13(1), 104–116.
Soekartawi (2006). Analisis Usahatani. Jakarta. UI-Press. 110 hal
Sugiyono. 2018. Metode Penelitian. Manajemen, 13–20. Bandung
Suratiyah K. 2015. Ilmu Usaha tani (edisi revisi). Penebar Swadaya Grup.
Wua, I. G., Rotinsulu, T. O., & Kawung, G. M. V. (2024). Analisis Pendapatan dan Kelayakan Usaha Industri Kecil Cap Tikus di Kecamatan Motoling Timur. Berkala Ilmiah Efisiensi, 24(2), 61–72.
Wulandari, D. 2021. Analisis Kelayakan Finansial pada Usaha Makanan Olahan Tradisional di Indonesia. Jurnal Ekonomi dan Kewirausahaan, 9(1), 55–63.
Wulandari, S. A., Slamet, A. H. H., Mutmainah, D. N., Ariyola, N., Rizqullah, R., & Damayanti, R. (2023). Analisis Kelayakan Finansial Usaha Keripik “Kelja Ngoceae” di Sidoarjo. CEMARA, 20(1), 1–10.
Yuliana S. Wibowo H. 2021. Analisis biaya tetap dan implikasinya terhadap titik impas pada UMKM olahan makanan ringan di Kabupaten Sleman. Jurnal Ekonomi & Bisnis UMKM, 8(2), 45–55.
DOI: http://dx.doi.org/10.35941/jakp.8.2.2025.22017.113-126
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2025 JURNAL AGRIBISNIS DAN KOMUNIKASI PERTANIAN (Journal of Agribusiness and Agricultural Communication)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Mulawarman.
Study Program of Agribusiness, Faculty of Agriculture, University of Mulawarman.
Jl. Pasir Balengkong Kampus Gunung Kelua. Kota Samarinda, Provinsi Kalimantan Timur, Indonesia. 75123.
E-mail: jurnal_akp@faperta.unmul.ac.id
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Journal of Agribusiness and Agricultural Communication by http://e-journals.unmul.ac.id/index.php/AKP/ P-ISSN 2622-5050, E-ISSN 2622-6456 is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International



.png)
