ANALISIS VARIABEL YANG MEMPENGARUHI PERKEMBANGAN PRODUKSI GULA MERAH TEBU DI DESA SUKOLILO KECAMATAN WAJAK KABUPATEN MALANG
Abstract
The main problem in the development of cane brown sugar production is that the factors of adequate availability of raw materials, labor, business/initial capital & length/production time greatly influence the sustainability of the business carried out by brown sugar craftsmen. This research aims to determine the variables that influence the development of household brown sugar sugar cane production businesses cultivated by craftsmen. The sampling method was used by census with a total of 30 brown sugar cane craftsmen as a sample. The data collected is primary data & secondary data. The analysis method used is multiple linear analysis with SPSS 21 software tools. The results of the research show that the variables of labor & raw materials have a significant effect on the production of brown sugar cane household businesses. Partially, it shows that the raw material & labor variables have a positive & significant influence on the production of cane brown sugar & simultaneously, through the F test, all variables have a significant effect on the development of cane brown sugar production.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Ahadi, G. D., & Zain, N. N. L. E. (2023). Pemeriksaan uji kenormalan dengan kolmogorov-smirnov, anderson-darling dan shapiro-wilk. Eigen Mathematics Journal, 11–19.
Apriawan, D. C., Irham, I., & Mulyo, J. H. (2015). Analisis produksi tebu dan gula di PT. Perkebunan Nusantara VII (persero). Agro Ekonomi, 26(2), 159–167.
Arianti, Y. S., & Waluyati, L. R. (2019). Analisis nilai tambah dan strategi pengembangan agroindustri gula merah di Kabupaten Madiun. Jurnal Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 3(2), 256–266.
Arthamurti, T. T. (2023). Pengaruh Komposisi Media Tanam Dan Bakteri Pseudomonas Fluorescens Terhadap Pertumbuhan Bibit Bud Set Tebu (Saccharum officinarum L.). Politeknik Negeri Jember.
Cahyani, W. K. D. (2017). Model produktivitas bagi hasil agroindustri gula tebu dalam kemitraan antara petani dan perusahaan: studi kasus Di PG Kremboong, Sidoarjo. Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 27(2).
Darma, B. (2021). Statistika Penelitian Menggunakan SPSS (Uji Validitas, Uji Reliabilitas, Regresi Linier Sederhana, Regresi Linier Berganda, Uji t, Uji F, R2). Guepedia.
Djazuli, R. A., & Hidayat, S. I. (2024). Manajemen Agribisnis Modern. In UMG Press. Umg Press.
Ferhat, A., Mulyo, J. H., & Irham, I. (2018). Dampak Regrouping Lahan Terhadap Produksi Tebu Petani Berdasarkan Penggunaan Input di Pabrik Gula Gempolkrep Jawa Timur. HABITAT, 29(3), 113–121.
Harahap, L. M., Adila, S. K., & Purba, F. A. (2024). Manajemen Sumber Daya Manusia Agribisnis. Jurnal Manajemen Riset Inovasi, 2(3), 43–50.
Kandi, N., & Nadapdap, H. J. (2020). Pengendalian persediaan bahan baku tebu di PG X. Forum Agribisnis: Agribusiness Forum, 10(2), 86–94.
Larmintho, R. B. H. (2023). Peningkatan Produktivitas Pengolahan Gula Merah Dari Tebu Di Kecamatan Kebonsari Kabupaten Madiun. Jurnal Cahaya Mandalika ISSN 2721-4796 (Online), 4(2), 411–423.
Maulana, A., Rosmalah, S., Ma’mun, S. R., & Tao, H. (2025). Analisis Rantai Nilai Dan Model Bisnis Canvas Gula Aren Di Kecamatan Dangia Kabupaten Kolaka Timur (Value Chain Analysis And Business Model Canvas Of Palm Sugar In Dangia District, East Kolaka Regency). JURNAL AGRIBISNIS DAN KOMUNIKASI PERTANIAN (Journal of Agribusiness and Agricultural Communication), 8(1), 61–70.
Mursiti, M., Sailah, I., Marimin, M., Romli, M., & Denni, A. (2021). Strategi pengembangan sumber daya manusia yang berdaya saing dan berkelanjutan pada agroindustri tebu: tinjauan literatur dan agenda penelitian mendatang. Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 31(2), 129–142.
Nainggolan, K. (2008). Ketahanan dan stabilitas pasokan, permintaan, dan harga komoditas pangan. Analisis Kebijakan Pertanian, 6(2), 114–139.
Purba, S. S. B. R. (2025). Evaluasi Stabilitas Harga Komoditas Pertanian dalam Sistem Ekonomi Terbuka. Circle Archive, 1(7).
Putri, M. (2021). Kajian Industri Gula Merah Tebu Di Nagari Lawang Kecamatan Matur Kabupaten Agam. JURNAL BUANA, 5(2), 369–376.
Rozi, M., Talkah, A., & Daroini, A. (2020). Pengaruh Tenaga Kerja, Modal Dan Luas Lahan Terhadap Produksi Usaha Tani Tebu Di Kecamatan Ngadiluwih Kabupaten Kediri. Manajemen Agribisnis: Jurnal Agribisnis, 20(1), 24–34.
Rukajat, A. (2018). Pendekatan penelitian kualitatif (Qualitative research approach). Deepublish.
Santoso, E. K. O., Gunawan, C. I., & Setiaji, J. (2025). Faktor Yang Memengaruhi Pendapatan Usahatani Bawang Merah Di Desa Tamban Kecamatan Pakel Kabupaten Tulungagung (Analysis Of Factors Influencing Shallot Farming Production And Income In Tamban Village, Pakel District, Tulungagung Regency). Jurnal Agribisnis Dan Komunikasi Pertanian (Journal of Agribusiness and Agricultural Communication), 8(1), 71–82.
Sari, P. A. (2018). Analisis Efisiensi Industri Gula Merah Tebu (Studi pada Desa Dukuh Kecamatan Ngadiluwih Kabupaten Kediri). Jurnal Ilmiah Mahasiswa FEB, 6(2).
Shaddiq, S. (2025). Resiliensi SDM dalam menghadapi ketidakpastian ekonomi global: Studi kasus sektor industri kreatif. Jurnal Ekonomi Kreatif, 6(1).
Silalahi, A. V. (2024). Kebijakan pengembangan tebu menuju swasembada gula konsumsi. Jurnal Perencanaan Pembangunan Pertanian, 1(1), 75–86.
Suhardi, S., & Panjaitan, P. (2025). Analisis Strategi dan Kebijakan Pemerintah Daerah dalam Perencanaan Pembangunan Ekonomi Nasional. Jurnal Ilmu Manajemen, Bisnis Dan Ekonomi (JIMBE), 3(1), 42–55.
Sulung, U., & Muspawi, M. (2024). Memahami sumber data penelitian: Primer, sekunder, dan tersier. Edu Research, 5(3), 110–116.
Trimerani, R. (2022). Sistem Rantai Pasok Tebu Sebagai Bahan Baku Proses Produksi di PG. Madukismo. Manajemen Agribisnis: Jurnal Agribisnis, 22(1), 1–14.
Widjajanto, D. W., Abduh, S., Al-Baarri, A. N., & Rosyida, R. (2021). Peran Pendidikan Tinggi Pertanian Dalam Mewujudkan Ketahanan Pangan Berkelanjutan. Penerbit Indonesian Food Technologists.
Wulandari, E., & Kurniati, E. (2025). Karakteristik Pertanian Di Indonesia: Antara Tradisi, Tantangan Struktural, Dan Peluang Transformasi. Jurnal Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 2(1), 57–72.
DOI: http://dx.doi.org/10.35941/jakp.8.2.2025.18931.91-104
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2025 JURNAL AGRIBISNIS DAN KOMUNIKASI PERTANIAN (Journal of Agribusiness and Agricultural Communication)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Mulawarman.
Study Program of Agribusiness, Faculty of Agriculture, University of Mulawarman.
Jl. Pasir Balengkong Kampus Gunung Kelua. Kota Samarinda, Provinsi Kalimantan Timur, Indonesia. 75123.
E-mail: jurnal_akp@faperta.unmul.ac.id
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Journal of Agribusiness and Agricultural Communication by http://e-journals.unmul.ac.id/index.php/AKP/ P-ISSN 2622-5050, E-ISSN 2622-6456 is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International



.png)


